Ρ. Δούρου: Δεν είμαι σαν αυτούς, δεν είμαστε σαν αυτούς

Το σχόλιο της Περιφερειάρχη Αττικής στα social media, με αφορμή τις κλητεύσεις από την Εισαγγελία για την τραγωδία της Μάνδρας και την παρουσίαση του ζητήματος από τα social media.

«Βρίσκεται για άλλη μια φορά σε εξέλιξη μια επιχείρηση να δοθεί ονοματεπώνυμο σε φυσικές καταστροφές, που οδηγούν σε ανείπωτες τραγωδίες», σχολιάζει η Ρ. Δούρου με αφορμή  τις κλητεύσεις από την Εισαγγελία για την τραγωδία της Μάνδρας.

«Η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι, η σχετική ονοματοδοσία είναι πρακτική των επιστημόνων, δηλαδή εκείνων που είναι αρμόδιοι για τη μελέτη, πρόγνωση και καθοδήγηση στην αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων. Στην Ελλάδα της κρίσης, το… επάγγελμα το ασκούν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσιολογούντες και καλοπληρωμένοι στρατοί στα social media», υπογραμμίζει η κ. Δούρου χαρακτηρίζοντας προφανή τη «στόχευση προφανής: Να εντυπωσιάσουμε, να μείνουμε στην επιφάνεια, να αποπροσανατολίσουμε».

Στην προκειμένη, μάλιστα, περίπτωση, αναφέρει η ίδια, «τα δέκα πρόσωπα, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί, στα οποία επιδόθηκαν οι κλητεύσεις, έγιναν το εξής ένα: Η Δούρου. Η Δούρου ύποπτη, η Δούρου ένοχη, η Δούρου κατηγορούμενη».

Αναλυτικά το σχόλιό της:

Με αφορμή τις κλητεύσεις από την Εισαγγελία για την τραγωδία της Μάνδρας, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφασή μου να προσέλθω και να ζητήσω η ίδια από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει εις βάθος και τάχιστα,  πράξεις, παραλείψεις και δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού,  ζούμε ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του “στραγγαλισμού” της κοινής λογικής και της αλήθειας.

Τα δέκα πρόσωπα, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί, στα οποία επιδόθηκαν οι κλητεύσεις, έγιναν το εξής ένα: Η Δούρου.

Η Δούρου ύποπτη, η Δούρου ένοχη, η Δούρου κατηγορούμενη.

Αυτό που θέλουν φυσικά να πουν είναι… “η Δούρου καταδικασμένη”, αλλά διατηρούν ακόμη τα προσχήματα της αναγνώρισης ότι, στη χώρα μας υπάρχει διάκριση εξουσιών. Όπως την είχε περιγράψει ο Μοντεσκιέ, και όχι ο… Ρουσό, τον οποίο είχε επικαλεστεί λανθασμένα πολιτικός αρχηγός, σε ένα κρεσέντο αυτοθαυμασμού στη Βουλή, για τα πτυχία και το βιογραφικό του.

Στην πραγματικότητα, την ώρα που ξαγρυπνούμε για να μετριάσουμε τυχόν συνέπειες από τον κυκλώνα που πλήττει την πατρίδα μας, και ενώ τις κλητεύσεις, οι άμεσα θιγόμενοι τις πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, και όχι δια της δικαστικής οδού, βρίσκεται για άλλη μια φορά σε εξέλιξη μια επιχείρηση να δοθεί ονοματεπώνυμο σε φυσικές καταστροφές, που οδηγούν σε ανείπωτες τραγωδίες.

Η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι, η σχετική ονοματοδοσία είναι πρακτική των επιστημόνων, δηλαδή εκείνων που είναι αρμόδιοι για τη μελέτη, πρόγνωση και καθοδήγηση στην αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων.

Στην Ελλάδα της κρίσης, το… επάγγελμα το ασκούν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσιολογούντες και καλοπληρωμένοι στρατοί στα social media.

Η στόχευση προφανής: Να εντυπωσιάσουμε, να μείνουμε στην επιφάνεια, να αποπροσανατολίσουμε.

Να ενοχοποιηθεί ο αυτοδιοικητικός που έχει, στη δεδομένη συγκυρία, την πολιτική επιστασία, ώστε η συζήτηση να σταματήσει εκεί.

Να μην φτάσει στην ουσία. Να μην αναζητήσει τις πραγματικές ευθύνες, σε εκείνους που τις κουβαλούν επί σειρά ετών.

Εκείνους που είδαν τα αντίστοιχα αυτοδιοικητικά και πολιτικά αξιώματα, ως πάργκινγκ των φιλοδοξιών τους και βατήρα ανέλιξης της καριέρας τους.

Γιατί έτσι βλέπουν την πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά.

Ως καριέρα και επαγγελματική αποκατάσταση.

Όσων δεν έκαναν ποτέ εκείνα που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε, και σήμερα ζητούν τα ρέστα.

Στην εποχή του μεγάλου αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης από τη μνημονιακή τραγωδία άλλωστε, είναι πολυτέλεια να απαιτούμε από τους πολίτες να αναλύουν με μετριοπάθεια και ψυχραιμία τέτοιες “ειδήσεις”, ώστε να εντοπίσουν τη στόχευση της παραμόρφωσης της πραγματικότητας.

Σε ό, τι με αφορά, δεν θα μπω στον πειρασμό να “τσουβαλιαστώ” μαζί τους.

Δεν είμαι σαν αυτούς.

Δεν είμαστε σαν αυτούς.

Και δεν θα γίνουμε.

https://www.facebook.com/rena.dourou/posts/10213420943222935

Θυμίζουμε ότι η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μίλησε την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.

Η Ρένα Δούρου έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής από τότε που ανέλαβε η ίδια.

Επειδή, όπως είπε, «σε αυτήν τη χώρα έχουμε μνήμη χρυσόψαρου», η περιφερειάρχης Αττικής υπενθύμισε ότι η ίδια έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία της έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Επεσήμανε, μάλιστα, πως λοιδορήθηκε για αυτήν την πρωτοβουλία.

Οι συμπολίτες μας στη Μάνδρα, ανέφερε η Ρ. Δούρου, είναι πανικόβλητοι εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν περαιωθεί από το 2003, σημείωσε.

«Παλέψαμε δύο ολόκληρα χρόνια, για να έχουμε μπουλντόζες στη Μάνδρα», είπε εμφατικά και προέτρεψε τους επικριτές της «να μην τυμβωρυχούν».

Νωρίτερα με αφορμή την κλήση της από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο φέτος η Ρένα Δούρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ποιοι καλούνται ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων

Κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση σε τουλάχιστον δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, η δήμαρχος Μάνδρας και στελέχη φορέων του Δημοσίου, για τη διάπραξη τεσσάρων πλημμεληματικού βαθμού αδικημάτων για τις πολύνεκρες πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, απέστειλε η αρμόδια εισαγγελέας.

Οι κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου αφορούν την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής και εστάλησαν με παραγγελία της εισαγγελέως Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Στα πρόσωπα από τα οποία ζητούνται εξηγήσεις περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω Ελευσίνας.

  • Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ολοκληρώνεται μετά τις εξηγήσεις των κληθέντων ως υπόπτων και το επόμενο βήμα θα είναι να κριθεί η περαιτέρω ποινική πορεία της υπόθεσης, και αν και σε βάρος ποιων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Αν και τα αδικήματα που ερευνά η εισαγγελέας είναι σε βαθμό πλημμελήματος, εάν τελικά απαγγελθούν κατηγορίες, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.

Την υπόθεση χειρίστηκε, υπό την εποπτεία της κ. Παπαγεωργακοπούλου, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία λίγο πριν τις 15 Σεπτέμβρη. Η εισαγγελέας ολοκλήρωσε τη μελέτη της ογκωδέστατος δικογραφίας καθώς και του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που είχε στα χέρια της από το καλοκαίρι. Στο πόρισμα τους, οι ελεγκτές διαπιστώνουν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες. Καταγράφονται, συγκεκριμένα, 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες. Καταλογίζονται σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας, όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές όπου έπρεπε να γίνουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά έργα.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί